Domotica bij uw appartement

Het begrip domotica komen we in de woningbouw steeds vaker tegen. Of we nu een huis of een appartementencomplex bouwen; domotica is tegenwoordig haast niet meer uit de bouwtekening weg te denken. Er wordt veel over nut en noodzaak van domotica gesproken, maar wat is het nu precies? Hieronder gaan we nader in op de betekenis van domotica en de mogelijkheden die domotica u bieden in huis. In de Bergensche Hoek zal ook domotica toegepast worden op de energie-installatie. Om het gebruik van domotica te stimuleren ontvangt elke koper bij oplevering een iPad waarmee de domotica systemen te bedienen zijn.

Wat is domotica?

Kort gezegd is domotica een manier om de leefbaarheid en woningkwaliteit te vergroten door middel van de integratie van technologie en diensten. In plaats van domotica spreken we ook wel van smart homes of huisautomatisering. In de praktijk betekent dit dat elektronische apparaten en systemen in en rond het huis automatisch aangestuurd kunnen worden. Dit verloopt simpelweg via het WiFi-netwerk. Veel elektrische apparaten zoals de koelkast, de koffiemachine, sauna of de thermostaat kunnen, dankzij een aansluiting op WiFi, op afstand bediend worden vanaf een telefoon of tablet. Daarmee zorgt domotica voor nog meer gemak en comfort in uw woning.

Soorten domotica?

In en om uw nieuwbouw huis zijn verschillende soorten domotica denkbaar. Te denken valt hierbij aan systemen voor verlichting, beveiliging maar ook bijvoorbeeld verwarming en keukenapparatuur. Bij verlichting regelen sensoren het aan- en uitgaan van lampen als u de ruimte betreedt of verlaat, maar ook bepaalt u eenvoudig de sfeer die de verlichting in de betreffende ruimte kan geven. Met een druk op de knop zorgt u ervoor dat alle deuren op slot gaan, zodat u veilig kunt gaan slapen. Met de (op afstand) programmeerbare thermostaat regelt u in een handomdraai de juiste temperatuur zodat het bij thuiskomst behaaglijk warm of juist lekker koel is. En onderweg in de auto verwarmt u de oven alvast voor, zodat u bij thuiskomst direct aan het kokerellen kunt. Of wat te denken van een koelkast die automatisch de bestelling aan de supermarkt doorgeeft wanneer er producten op zijn?

Domotica is overal mogelijk

De installatie van domotica is in elk huis mogelijk, dus ook in uw woning. Domotica werkt bovendien energiezuinig, omdat het systeem automatisch het energieverbruik van apparaten en systemen vermindert wanneer deze niet worden gebruikt. Een ander waardevol aspect van domotica kan zich voor doen wanneer u of een gezinslid zorgbehoevend is. Door middel van camerabewaking of sensoren kan bijvoorbeeld snel worden bepaald of iemand hulp nodig heeft. Domotica draagt daarmee vanzelf bij aan een veiliger leefomgeving en een verhoogd wooncomfort.

Partners